Meny
 

Fyll kurven med skogens gull!

sopptur_plukke_sopp

Nå kan du finne "gull" i grønne skoger! 

Vi nordmenn elsker tur- og friluftsliv. En skogstur gjør godt for både kropp og sjel. Og når du først er der, kan du jo like gjerne ta med en kurv og fylle den med sopp!

Om du er nybegynner som sopp-plukker kan det være tryggest å starte med kantarellen. Også kjent som "Skogens gull". Den er ikke til å ta feil av. Og skulle du i værste fall gjøre det, ender du opp med "falsk kantarell". Den er ikke giftig, men smaker ikke noe godt.

 

  

 

 

Kantarellen trives på skyggefulle steder, gjerne langs en grussti med blandingsskog, mosegrodd bunn og i nærheten av en bekk eller vann. Og har du først funnet én, er det som regel flere i nærheten. Kantarellen står gjerne i grupper og de vokser også på de samme stedene år etter år. Det gjør det jo litt enklere å finne de igjen neste høst.

 

 

 

Traktkantarell er også smaksrik og god. Den kan være litt vanskeligere å få øye på i granskog og dyp mose. Ofte kommer den sent på høsten, i september/oktober.

 

 

 

Steinsopp er en stor, kjøttfull rørsopp med brun, nesten halv- kuleformet hatt. 

Det finmaskete årenettet øverst på stilken er et godt kjennetegn. En fantastisk matsopp med en nøtteaktig smak. Steinsoppen vokser i løv- og barskog/tørr furuskog og er lettest å finne i juli/august. 

 

    

 

Er du i tvil om hva du har funnet?

Last ned APP'n Digital Soppkontroll så kan du sjekke soppen når du er i skogen!

 

 

 

Kurv fra Kremmerhuset 

 

Bruk en kurv på sopptur. Sopp trenger luft og legg gjerne litt papir eller et håndkle i bunnen, det absorberer fuktighet. Bruk en soppbørste og kniv til å rense soppen med, gjerne med en gang du har plukket den, så slipper du den jobben hjemme. 

   

  Soppkniver får du bl a hos Clas Ohlson, Jernia og Rafens.

  

 

 

Vel hjemme igjen, er det viktig å behandle soppen videre. Det er flere måter å gjøre det på. Blandt annet tørking, frysing, eller konservering.

 

  

 Les mer om behandling av sopp her!

 

Har du lyst til å utforske andre typer, finner du en soppguide her!

 

GODE RÅD

  • Spis bare sopp som du er sikker på. 
  • Hvis du er i tvil – oppsøk soppkontrollen.
  • Spis aldri sopp som er rå, for lite kokt/stekt. 
  • Bruk bare sopp av god kvalitet til matlaging. 
  • Bruk den nyeste sopplitteraturen når du bestemmer sopp.

  

Ved symptomer eller mistanke om soppforgiftning,

kontakt Giftinformasjonen: 22 59 13 00. 

 

 

 

 

 

Sist endret - 15 august 2018
Jessheim footer Retargeting