Farsdagsgaver fra de minste barna

Jente kysser pappa på kinnet
Jente viser en tegning hun har laget

Skal barnet ditt gi sin første farsdagsgave, eller er noen i huset en kommende far? Vi vet hva du kan finne på!

Har du en nybakt far i hus som skal feire sin aller første farsdag? Eller har dere barn som enda ikke er gamle nok til å skrive farsdagskort? Da gjelder det å legge hodet i bløtt og bruke kreativiteten for å komme opp med en personlig og koselig hilsen til farsdagen fra barna.

For å hjelpe deg på vei, har vi samlet noen tips til gaveideer fra de minste barna!

1. Tegninger til farsdag

Det trenger ikke være mye finmotorikk på plass for å lage vakker kunst – og det er definitivt mye kjærlighet som kan klæsjes ned på et papir hvis du bare legger til rette for det.

Med fingermaling kan til og med små barn klare å utfolde seg. Går du til innkjøp av et tykt, fint ark av høy kvalitet og en pen ramme, kommer selv en liten krusedull til å gjøre seg ypperlig på veggen!

En annen mulighet er å lage et fargerikt avtrykk av minstemanns hender eller føtter og ramme det inn. Det er riktignok ikke bare ark som kan males på: Med litt stoff og tekstilmaling kan du la barnet male mønsteret på det du senere syr til et putetrekk eller et nytt slips til far.

2. Minner fra mobilen

De fleste av oss er flinke til å knipse bilder og ta opp små videosnutter med telefonen, og kanskje er farsdagen anledningen for å skape noe helhetlig ut av det?

For eksempel kan du samle alle videosnutter du har av far og barn fra det siste året og redigere dem sammen til en liten kortfilm med musikk. Vil du ha noe å pakke inn, kan du legge filmen på en minnepenn og overrekke den på farsdagen.

Eller så kan du lage et koselig «pappa-album» – enten på gamlemåten, eller ved å bestille det digitalt hos en fotobutikk. Flere fotobutikker tilbyr også bilder printet på alt fra en kopp til telefondeksel og musematte, så har du et koselig bilde av far og barn kan du trylle fram en personlig gave i en fei.

Halvnært bilde av en far som går tur med barnet sitt i vogn
Mann ligger på gulvet og leker med et barn som er rundt to år, grønne toner i vegg og klær, gulvteppe i varme toner, en plante i uskarp forgrunn. Foto til artikkel om farsdagsgaver fra de minste barna.

3. Tips til trilleturene

For nybakte fedre som skal trille mye rundt på barnevognen i tiden som kommer, er det alfa og omega med gode trilletips! Sett sammen en liste over gode podcaster han kan ha på øret mens barnet sover – eller gi ham en lydbok i gave! Er du i det ekstra rause hjørnet, kan du også legge ved et par trådløse ørepropper.

En annen idé er å kjøpe en fin kalender som du fyller med far-og-barn-vennlige aktiviteter som skjer i nærområdet deres i perioden – som babykino, museumsutstillinger, barnevennlige kafeer, og lignende.

4. Gullkorn fra barnemunn

Har du barn som har begynt å prate, kan du få mye igjen for å notere ned søte ting de sier. For eksempel kan du lage et lite farsdagshefte med tittelen «Sagt om pappa» og føre inn festlige og fine ting barnet har sagt om pappa oppgjennom.

Eventuelt kan du formulere en hilsen på farsdagskortet ved å stille barnet spørsmål om pappa: «Hva er det beste med pappa?» «Hva er det morsomt at pappa gjør?», og så videre. Dette er en gest som garantert vil varme hjertet hans!

Tips til tradisjon fra første farsdag

En idé som med gode kan gjentas hver farsdag, er å samle gjenstander som symboliserer far-og-barn-forholdet og farsdagen det aktuelle året i en eske. Legg i et bilde av far og barn fra akkurat denne farsdagen og skriv et kort hvor du beskriver hvordan dere markerte den. Her er det gøy med så mange detaljer som mulig – alt fra hvordan været var, til akkurat hva dere spiste til middag.

Marker esken med årstall, og lagre den på loftet – og vips, så har du en tidskapsel som det blir veldig gøy å tørke støv av senere. Gjentar du denne gesten hver farsdag, er det duket for en mimrefest av de sjeldne når barnet fyller 18 år!

5. Egentid

Har du å gjøre med en pappa som står på døgnet rundt for den lille, kan det å få tid til å gjøre noe helt annet være en ypperlig gave. Kanskje er det lenge siden han har truffet kompisgjengen, gått på konsert eller trent?

Her kan du enten gi ham barnefri en valgfri kveld eller helg, eller du kan kjøpe billetter til noe du vet han hadde elsket å dra på – som en konsert, en fotballkamp, eller et teaterstykke. Kanskje har dere begge vært så mye foreldre i det siste at den fineste egentiden tilbringes sammen? Da kan du fikse barnevakt og ta ham med ut på date!

Uansett hvilken variant du velger, kan du la minstemann være avsender av kortet, og formulere noe i denne duren: «Siden du alltid er så snill mot meg, synes jeg du fortjener å dra på denne konserten neste uke. Jeg og mamma holder fortet hjemme.»