Uterommet - den nye stua!

Vakre blomster skaper alltid god stemning i uterommet
Sunny Living fra Kid Interiør
Positano Mood fra Kid Interiør

Våren er her! Det er på tide å flytte seg ut og gjøre i stand uterommet.

Balkonger, terrasser, hager og alle andre uterom fylles med planter, møbler og interiør. Det finnes så mye fint og uterommet har virkelig blitt den nye stua for mange!

I denne artikkelen skal vi se på noen trender og hvordan du med enkle grep får et uterom du vil elske!

Har du terrasse eller platting er det alltid lurt å starte sesongen med en skikkelig terrassevask

Tre stilretninger

Kid Interiør har denne sesongen pekt ut tre stilretninger de mener vi vil se mye av denne våren og sommeren. I deres SS22-kolleksjon finner man mye fint man kan pynte opp uterommet med.

Sunny Living

Sunny Living er fortsettelsen på fjorårets Raw and Rustic stil. Stilen har utviklet seg i en enklere og mindre rustikk retning. Uttrykket er mer moderne og stilrent. Dette er årets første sommertema og vi har fokus på livet utendørs, hyggelige stunder i hagen, og rundt bordet med venner. Produktene i stilen er uformelle og komfortable. Tekstilene føles myke mot huden og er laget i naturlige materialer som bomull og lin.

Fargeskalaen er fylt av solskinn, "sun-kissed"-toner i orange og gult, med grønne toner som kontrast. Hvitt og beige hører naturlig med til skalaen, og vi bruker noe sort i accessoirer og utemøbler. Dette for modernisere og stramme opp stilen. Møblene er lette og flyttbare og passer både ute og inne. Vi finner mange ensfargede produkter, men innslag av enkle "gingham"-ruter, noen enkle striper og mini-blomstermønstre. Strå, jute, sisal, lyst treverk, flettverk og kurv passer inn i dette naturlige og organiske universet. Rustikk keramikk, glasert eller rå-brent, i krukker og vaser, samt noe transparent grønt glass, understreker denne herlige sommerstilen.

Positano mood

Sommerens maritime tema er inspirert av byen Positano som ligger på Amalfi-kysten i Italia. Fargeskalaen i stilen er fylt av blå toner som havet, og orange toner etter parasollene i Positano. I tillegg bruker vi hvitt og noe beige for tilføre stilen det sommerlige og friske uttrykket. De klassiske stripene, både smale og brede, finner sin plass her og gjør stilen maritim, grafisk og visuell. I tillegge til disse finner vi mønstre med motiver fra havet, som skjell og koraller.

Accessoirene er ofte hvite, men enkle stramme linjer i utelamper og lykter, transparent og blått glass i vaser og drikkeglass, hvit keramikk i vaser og pynteting, og noe lyst kurvmateriale. Utendørsmøblene er ofte hvite eller blå, men også orange, gjerne med stripete sitteputer i maritim stil, og står i nydelig kontrast til husenes ofte hvite vegger. Også selvfølgelig, må vi ha orange parasoller for få den rette stemningen!

Scandinavian Dreaming

Denne stilen er drømmen om den skandinaviske sommeren, med lange lyse solfylte dager og pastellfargede kvelder, hvor vi kan sitte ute i t-skjorter til langt på natt og bare nyte. Fargeskalaen er fylt av pasteller, fra lyseblått og lysegrønt til gult og rosa. Alt kan blandes, men fungerer best om man har med det hvite, eller man kan velge seg ut en begrenset skala som lyseblått og grønt sammen, eller rosa og gult sammen. Tekstilene er myke og lette. Det passer bra blande inn noe rustikt lyst eller brunt treverk, som utemøbler eller små bord i bambus og annet organisk flettverk. Matt keramikk i enkle former pynter sommerbordet som er dekket med små blomstrete tekstiler i pastellfarger.

Kilde: Kid.no

Scandinavian Dreaming fra Kid Interiør
Foto: floriss.no
Foto: floriss.no
Foto: floriss.no

Blomstrende glede

Hos Floriss på Jessheim Storsenter får du alltid gode tips og råd når det gjelder planter både inne og ute.

Her får du deres beste tips til planting av sommerblomster i krukker og hage.

Skal du plante rett i bakken? Grav et hull og sett planten ned, trykk godt til rundt og fyll på med god hagejord. Ikke glem å vanne godt! Friske blomster skaper liv og personlighet i uterommet. De fleste sommerblomster egner seg godt i potter og krukker på verandaen, men kan også plantes direkte i hagen. En generell regel er at sommerblomster trenger god plass for å utvikle seg og bli store og frodige. Jo mer jord planten har, jo mindre jobb blir det for deg. Plant derfor rett i bakken eller bruk store krukker; ellers vil blomstene fort mistrives og tørke ut.

Planting i krukker

  • Sørg for at det er hull i bunnen av krukken slik at vannet renner igjennom
  • Fyll lecakuler i bunnen av krukken
  • Legg en vekstduk over
  • Sett liljene i rent og kaldt vann
  • Fyll krukken med god blomsterjord
  • Sett planten like dypt som den stod i potten
  • Sørg for at planten er godt dekket av jord
  • Vann godt når du er ferdig

Tips! En ampelplante egner seg ekstra godt i en litt høy potte.

Hvilke sommerblomster bør du velge?

Blomster som tåler full sol:

lavendel, margeritter, pelargonia og petunia.

Blomster som tåler litt skygge:

hortensia, helleborus, oliven, eføy, muehlenbeckia, silver falls, bregner og prydgress.

Blomster som tåler både lett skygge og mye sol:

betulia, pelargonia og lobelia.

Planter som klarer seg med lite stell:

lobelia, betulia, calandiva, ildtopp og alunrot.

Planter som kan komme igjen året etter:

hortensia, alunrot, helleborus, eføy, muehlenbeckia og prydgress.

Klimasoner

Hvordan velge riktig plante til riktig sted? Det Norske Hageselskap har utviklet et klimasonekart som deler Norge inn i åtte klimasoner; fra varme (H1) til kalde (H8). H1 er sonen med mildest klima, H8 er den med tøffest. Plantene får tildelt et tall som indikerer hvor i landet de kan plantes ut og komme igjen utendørs. Et planteslag med hardførhetstall H8 kan for eksempel plantes i alle de åtte sonene, mens et planteslag med hardførhetstall H4 kan plantes fra sone en til fire. Les mer om kilmasonekart og sjekk ditt område her:

https://hageselskapet.no/hagestoff/praktisk/klimasonekart-1


Kilde: Floriss.no

Tekst, bilder og inspirasjon
Kid Interiør
Tekst, bilder og inspirasjon
Floriss

Aktuelle merkevarer

Aktuelle butikker

Tabell med aktuelle butikker
Butikk Beliggenhet Åpningstider Kontaktinfo
Åpent i dag 10:00 - 19:00
Åpent i dag 10:00 - 19:00