Utetrening i vinter

Tips! Varm opp litt innendørs først for å få fart på blodsirkulasjonen.
Kristin: Johaug Softie Rib lue 349,- Johaug Concept 2.0 treningsjakke dame 2.799,- / Intersport Martin: Dæhlie Jacket Coverage løpejakke herre 1.399,- Tights herre 999,- / Intersport
Icebug Pytho6 BUGrip løpesko med pigger dame/herre 1.999,- / Intersport

Lufta er gjerne kald og bitende, men kroppen blir raskt varm når du er i bevegelse.

For at du skal være bedre forberedt neste gang du skal ta en treningsøkt utendørs, har vi laget en liten klesguide.

Løping: Lag på lag og piggsko

Det er forfriskende med en løpetur i crispy luft, så med riktig utstyr og bekledning er løping en yndet aktivitet også på vinteren.

Innerst

Velg truse, sokker og sports-bh i et hurtigtørkende materiale, samt en tettsittende langermet trøye og treningstights.

Hvilket materiale du bør gå for på undertøy, over- og underdel avhenger av temperatur og intensitet: Skal du holde et høyt tempo bør du gå for kunstfiber, mens ull er gull om du skal trene rolig eller om det er veldig kaldt.

Det er beina som skaper mest varme når du løper, så du trenger gjerne et varmere materiale på overkroppen enn på underkroppen. Er det mange minusgrader kan du ta på deg superundertøy i ull eller syntetisk materiale under en tights eller løpebukse, men ellers holder det fint med en varm og vindtett tights i et fukttransporterende materiale.

I midten

På de kaldeste dagene er det behov for et mellomlag på overkroppen som gir isolasjon og transporterer svetten fra det innerste laget. Velg en overdel i ull eller syntetisk materiale – eller en blandingsvariant i polyester og ull. Et typisk mellomlag er gjerne en ulltrøye eller en tynn fleecegenser.

Ytterst

Til slutt bør du ha en treningsjakke som beskytter mot vind, er vannavvisende og puster godt. Da holder den kulda ute, samtidig som svetten slipper ut. Dersom det ikke er veldig kaldt og du har et mellomlag, kan du også vurdere å bytte ut treningsjakka med en vest.

Vesten sies å være det mest undervurderte løpeplagget: Den har de samme beskyttende egenskapene som en vindjakke, men er mer effektiv når det kommer til å slippe ut fuktighet. Dermed holder den varmen på de riktige stedene og er svært behagelig å løpe i. Se etter en løpevest som er lett, har ull på innsiden og et vindavvisende materiale på utsiden.

Sko

Gode sko er selvfølgelig alfa omega på løpetur, og skal du ut på glatta nytter det ikke med klassiske joggesko. Da er det piggsko som gjelder – altså løpesko med pigger. Da får du et godt grep og slipper å være redd for å falle.

Alternativt kan du gå for løpebrodder, som er et enklere og rimeligere alternativ, men det er ikke fullt så komfortabelt å løpe med. Husk også at skoene du løper i på vinteren må ha plass til litt tykkere sokker enn ellers på året.

Tips! Det er mulig å få pigget de løpeskoene du allerede har – XXL er en av butikkene på Jessheim Storsenter som pigger sko. Piggene kan også fjernes igjen når våren kommer.

Et generelt råd for alle former for utetrening, er å kle deg i flere tynne lag fremfor ett tykt. Det gir luft mellom plaggene – og luft isolerer godt. I tillegg blir det da enkelt å kle av og på seg underveis. Tre lag er stort sett mer enn nok, men ofte holder det også med to.

Tilbehør

Lue er viktig for å holde varmen og du bør velge en som dekker hele hodet og som er laget for løping, slik at den ikke blir for våt. Går du for et pannebånd bør du sørge for at det isolerer godt og dekker ørene.

Videre er løpehansker et must og er det veldig kaldt kan du også gjerne slenge på en tynn hals. Pakk føttene inn i varme sokker som dekker anklene, enten tynne ullsokker eller et par i blanding av kunstfiber og ull. Er du redd for å fryse, bør du gå for to tynne sokker utenpå hverandre fremfor et tjukt par.

Og du, husk refleks! Refleksvest er det aller beste, men har du ikke det er et refleksbånd eller lignende mye bedre enn ingenting. Tips! Gå til innkjøp av en hodelykt hvis du vil løpe i marka eller andre steder som ikke er opplyst.

Aktuelle butikker

Tabell med aktuelle butikker
Butikk Beliggenhet Åpningstider Kontaktinfo
Åpent i dag 10:00 - 21:00